Monday, October 08, 2007

CITROEN XM (1:24)

Vystřihovánka vozu Citroen XM je v měřítku 1:24. Vytiskněte si tento návod a poté stránku 2 a 3, chcete-li černobílou vystřihovánku. Tu si pak můžete vybarvit jak chcete a čím chcete. Ušetříte tak obrovské množství inkoustu. Chcete-li i přesto rovnou barevnou, vytiskněte si strany 4 a 5. Potřebujete inkoustovou tiskárnu, klidně můžete tisknout na výkres. Word vám nejspíš oznámí, že se bude tisknout mimo tisknutelnou plochu. Ignorujte to, vše by se mělo vytisknout (záleží na tiskárně).
Černý trojúhelník s čárkou značí, že se papír ohýbá dolů, při čerchované čáře se ohýbá směrem nahoru. Šedý (resp. červený) křížek znamená vystřižení plochy.
Slepte boky 1 a 2, a druhou stranu 3 a 4, díly 1 a 3 mají být prostřiženy (podle nákresu). K tomu přilepte koptu 5. Poté okno 6, to je trochu delší, nalepte jej tak, aby končilo zároveň s chlopní. Dole pod kapotou bude trochu přečnívat, vše přečnívající nalepte zespoda k dílu 5. Pokračujte střechou 7. Díl 8 je jeden z těch složitějších. Okno trochu zakulaťte, díl se však bude trochu kroutit, toho si zatím nevšímejte. Nalepte tedy zadní okno, a až pak zbytek přilepte k bokům 1 a 3. Záď 9 nalepte na díl 8 a boky, díl 8 se přestane kroutit, musíte mu však trochu dopomoci. Přilepte příď 10 a stěrače 11. Pokračujte křídlem 12 a 13. Díl 13 je spodní část. Vytvarujte a slepte zadní nárazník 14 a přední nárazník 16, oba nalepte. Do dílu 9 vlepte díl 15 a nalepte obě SPZ 17.
Pokračujeme podvozkem, začneme vepředu. Nalepte spodek nárazníku 18, ale jen na nárazník. Sestavte díly 21 (je jedno jak jej otočíte, můžete mít vysoký či nízký podvozek, doporučuji nízký), na něj nalepte díl 22 a oba přilepte k rozestavěnému dílu 18. Ten teprve teď celý nalepíte. Stejná akce se bude opakovat u zadní nápravy. Nalepte díl 19 jen na nárazník, k němu díly 20 (také jej můžete otočit) a 23, a až potom celý celek vlepte do karoserie. Pokračujte dílem 24.
Model můžete vylepšit lištami 25, 26, 27 a 28, ale není to nutností. Kola udělejte způsobem namotávání. Nastříhejte si proužky papíru o šířce 9mm, a ty smotávejte tak dlouho, doku nedostanete takovou velikost (lépe je trochu ubrat), jako má díl 29. Na takto namotané kolo nalepte díl 29 a 32. Dílu 30 vystřihněte prostředek a do něj nalepte díl 31, tento bok nalepte na namotané kolo a můžete nalepit na špejli, která by měla mít v případě přední nápravy asi 63-64mm, u zadní asi 61-62mm. Vzhledem k tomu, že budete mít hodně volného místa mezi pneumatikou a díly 20 resp. 21, namotejte ještě malé kolečka (stačí o průměru 7mm) z papíru širokého max. 5mm. Záleží na tom, kolik mm vám bude chybět.
Doufám, že se vám model líbí a jste s ním spokojeni. Není sice propracován do nejmenších detailů (chybí zrcátka), ta možná někdy dodělám, ale nepočítal bych s tím.